Усвајају акциони план па раде све супротно од њега.

Расправа о ПРЕДЛОГУ АКЦИОНОГ ПЛАНА АДАПТАЦИЈЕ НА КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ (СА ПРОЦЕНОМ РАЊИВОСТИ). 22. седница, 23. октобар 2015.

И поред тога што је ова тачка дневног реда на крају, то су и сви претходни говорници рекли, укључујући и представницу предлагача, она је веома битна. Стратешки је битна тачка која треба да регулише на неки начин будућност Београда, могућност овог Града да се адаптира и прилагоди на климатске промене које су, очигледно почеле, на те велике проблеме који нас чекају у будућности.

Колико смо чули а и видели из текста, овај План је део једног регионалног пројекта. Финансирала га је немачка организација за техничку сарадњу, ГИЗ и рађен је у неколико градова. Окупљен је стручни тим, Радна група, ангажовани су експерти и урађен је овај План. Нема разлога да сумњамо много у знање и искуство тих експерата, да све ово што овде пише је тачно и да треба веома озбиљно схватити овај проблем, озбиљно схватити овај План и примењивати ове мере.

Управо у томе и јесте проблем. Мислим да је сасвим очигледно да актуелна градска власт не схвата овај Акциони план озбиљно. Нема намеру уопште да га примењује.

Као што је и рекла представница предлагача на крају да би било добро да Скупштина усвоји овај План и Београд да тако покаже да је свестан ових проблема и да има План.

План треба ваљда и спроводити. Ви сте помињали и неки период од 30 година у Вашем излагању. Дакле, неких 30 година у оквиру којих ће се неке ствари у Београду догађати. Шта хоћу да кажем?

Ово је један типичан пример лицемерја, цинизма ове актуелне градске већине јер очигледно да нисте ни читали шта пише овде, а немате намеру ни убудуће. Овде су предвиђене одређене мере којих треба Град да се придржава. Најзначајније су мере које треба применити у планирању и пројектовању будуће градње у Граду, будућих делова Града, квартова, како треба радити. Даћу вам пар примера, да не дужим.

Имате Меру број 12 на 46. страни, у којој стоји да не треба планирати изградњу објеката на подручјима угроженим поплавама и наводи се која су то подручја, па се каже „од Сајма до ушћа Саве“. Ту не треба градити каже Мера број 12.

Мера број 12 каже „насипи на Дунаву и Сави“ – не треба градити. Да вас подсетим да сте на врху насипа саградили кафану. Иначе, немогуће је добити грађевинску дозволу легално и саградити кафану на врху Савског насипа. Наравно, та дозвола није ни издата него је та кафана „прошверцована“ као изложбени штанд. То је директно угрожавање стабилности насипа и директна супротност од Мере број 12, која вам говори како у будућности треба да се ради.

Мера број 14 врло је занимљива, зове се  „Поставке урбанистичког планирања“, па се каже „Приликом планирања нових делова Града или урбане реконструкције постојеће треба осигурати постојање ефекта расхлађивања одговарајућом оријентацијом, као и очувањем односа између висине објеката и ширине улица, који не треба да буду мањи од један“. Значи, висина објекта треба да буде највише онолико колико је широка улица, не више од тога, каже Мера број 14 и то комбинована са Мером број 12 баш у Савском амфитеатру, одакле заправо Београд и добија проветравање, свеж ваздух а ви тамо планирате да градите бедем и куле које неколико пута надвишују ширину улица.

Дакле, потпуно је јасно да се ово прави ето тако да га имамо, да га ставимо у фиоку, да покажемо Европској унији да имамо План који је у реду, али вам не пада на памет, нити сте уопште свесни да то што намеравате да градите по овом Плану, за који ћете сада да дигнете руку да га усвојите, не треба да градите. Треба потпуно променити начин планирања у овом Граду ако ћемо да усвојимо овај План или кажите – не, ово не долази у обзир, нећемо да усвојимо овај План, ми смо планирали баш супротно да радимо од њега, па онда гласајте против. Али, понављам ту реч, лицемерно је и цинично гласати и за овај План и за ове мере и за „Београд на води“. То је смешно. Хвала.