Усвајају посебне прописе и погодности само за Алабара и његов Београд на води.

Расправа поводом ПРЕДЛОГА ОДЛУКЕ О УРЕЂИВАЊУ ЗЕМЉИШТА И НАЧИНУ И ПОСТУПКУ ОБРАЧУНА И ПЛАЋАЊА ДОПРИНОСА ЗА УРЕЂИВАЊЕ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „БЕОГРАД НА ВОДИ“. 26. седница, 28. децембар 2015.

(Иако по пословнику треба да говори први, одборник Бакарец (самостални ДСС) је у жељи да говори после Алимпића упадљиво глумећи некакво кашљуцање изашао из сале и убрзо се вратио.)

ПРЕДСЕДНИК

Следећи пријављени одборник господин Бакарец?

Није ту. Ништа следећи пријављени одборник Зоран Алимпић, идемо редом ко није ту, прескачемо.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Стигао је господин Бакарец.

ПРЕДСЕДНИК

У овој Скупштини важе правила која су утврђена Пословником а ја ценим шта јесте а шта није по Пословнику. Господин Бакарец није био у сали, неће добити реч после вас ако сте то мислили. Господине Бакарец, знајте да сте одустали од говора.

Господине Алимпићу, ваше није да преудицирате моје одлуке, господин Бакарец није био у сали дао сам вама реч, не враћам се на оне које нису били, не може тако господине Алимпићу и престаните да се понашате као да сте ви још увек овде преседник Скупштине.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Добро, добро, у праву сте, мислим јасно је и вама и мени да је у питању један јефтин трик.

ПРЕДСЕДНИК

Ја нисам дошао да се играмо, изволите

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Једноставно желим да се то не догоди јер овај….

ПРЕДСЕДНИК

То се неће догодити зато што ја знам како треба да водим Скупштину, јер сам учио од Антића како треба а и од вас како не треба, тако да наставите.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Добро, у реду.

Сви знате о чему се овде ради, ради се о томе да овај Град и ова Скупштина је донела Одлуку о уређивању грађевинског земљишта и о начину плаћања доприноса за уређење грађевинског земљишта. Донела је Одлуку која важи за све грађане Србије, Београда и странце само постоји једна посебна мала квази држава једна експериторија тих 100 хектара на необичан начин отуђених од Града и од Републике Србије који су поклоњени нечијем пријатељу и ми сада треба да, како да кажем, будемо понижени као Скупштина на тај начин што треба да донесемо посебно специфичну Одлуку која иде на руку том инвеститору. Значи специјално за њега правимо могућности које други инвеститори немају. Не морам да кажем да је то повреда конкуренције, значи једноставно свако ко гради у Београду – он мора да плати допринос за уређење грађевинског земљишта на начин који смо ми утврдили овде. Е, сад, за господина Мухамеда Алабара посебна Одлука – он не мора да плати.

Односно нећу баш рећи да не мора да плати јер је то у овој одлуци доста прикривено, али њему се као накнада за, односно допринос за уређење грађевинског земљишта признаје све што буде уложио у свој сопствени објекат и у своју сопствену парцелу и на тај начин ће платити допринос за уређење грађевинског земљишта, тако што ће изградити себи своју инфраструктуру у оквиру своје парцеле која му је дата. Значи ни један једини динар или ни један једини евро неће град Београд добити од те накнаде за доприносе за уређење грађевинског земљишта за ширу комплетну инфраструктуру Града као да је то посебно острво. Значи улаже се само унутар његове парцеле и то је јасно одавде из овог члана 8. који је моја колегиница помињала, значи где инвеститор има права да му се на име измирења признају сви трошкови у припремању и опремању у оквиру пројекта укључујући и услуге стручних консултаната.

Колико могу да буду те услуге консултаната од припадајућег доприноса? Могу да буду 5%, 10%, 50%, све може да да консултантима? Овде то није ограничено и заправо му се омогућава да избегне плаћање доприноса граду Београду. А понављам, да би та предвиђена инфраструктура унутар тог пројекта могла да функционише она мора да буде прикључена на примарну инфраструктуру остатка Града, значи та силна канализација негде мора да оде, значи та струја мора од некуд да дође, топлане морају негде да се изграде, знате, нису предвиђене да се граде тамо. Све то, плус измештање аутобуске станице БАС и Ласта, измештање железничке станице, изградња железничке обилазнице да би то што он планира било могуће, изградња моста код Винче да би то било могуће, све то ми плаћамо а у тим трошковима не учествује Алабар ни мало, и о томе је ова Одлука.

Дакле, легализујемо пљачку, господине председниче… Зашто се ови одборници играју, смеју се и деконцентришу ме и добацују се нечим, ја вас молим да реагујете.

ПРЕДСЕДНИК

Господине Алимпићу наставите да причате ја не реагујем ни кад се играју одборници ни с леве ни са десне стране, молим вас наставите.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

И не треба да делите одборнике на стране, ни лево ни десно, него треба да реагујете на овако нешто.

ПРЕДСЕДНИК

Господине Алимпићу предмете које они бацају ја нисам видео, молим вас да наставите.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Неким папирићима се добацују.

ПРЕДСЕДНИК

Господине Јовичићу склоните тај папир испред вас сметају Алимпићу. Наставите.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Скренуо бих вам пажњу и на члан 9. где је предвиђено да се за обрачун доприноса не користи валута динар која је важећа у Републици Србији него да се користи страна валута. То је значи на крају члана 9. и да се онда обрачунава курс важећи на дан обрачуна и тако даље и само вам кажем да је то такође незаконито и неуставно. Да је валута на територији Републике Србије динар и то не арапски и да не може да се наплаћује да се користи за обрачун доприноса евро него треба да се користи динар. Значи то је, како да вам кажем, јасна ствар али пошто је опет кажем ово… Упоредићу га са Косовом. Мислим ових 100 хектара толико је издвојено из правног система Републике Србије и града Београда као да је у њему потписан неки Бриселски споразум и ништа што важи код нас не важи за њих, за њих важе посебни закони па им тако правимо и ову посебну Одлуку.

ПРЕДСЕДНИК

Па чекајте господине Алимпићу важе Закони које усвоји ова Скупштина где седе изабрани легитимни представници народа, значи какав бриселски споразум, какви уговори, о чему ви причате.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Знам врло добро о чему причам, значи ових 100 хектара је потпуно одвојено. Да, одлуком већине у Скупштини, у парламенту, али та већина треба да буде свесна своје одговорности, знате.

ПРЕДСЕДНИК

Господине Алимпићу, сви одговарамо пред грађанима.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Нема везе, то није Бриселски то је био неки други споразум, Абу Даби споразум, знате ту причу како је премијер срео у ходнику Ал Заједа па су се спријатељили, ту смо причу много пута чули.