Уводе казнене мере против људи који се хране у народним кухињама?!

Расправа поводом ПРЕДЛОГА ОДЛУКЕ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ОДЛУКЕ О ПРАВИМА И УСЛУГАМА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ и ПРЕДЛОГА ОДЛУКЕ О ИЗМЕНИ ОДЛУКЕ О УТВРЂИВАЊУ КАТЕГОРИЈА КОРИСНИКА КОЈИ ПЛАЋАЈУ СУБВЕНЦИОНИСАНУ ЦЕНУ. 26. седница, 28. децембар 2015.

Не желим да говорим дуго, жао ми је што одборници већине овим жагором показују да немају стрпљења, али нисам ја правио овај Дневни ред него ви. На овом Дневном реду се налазе многе тачке о којима нешто треба рећи и ја ћу то да кажем. Покушаћу да то не буде предуго, али уколико ме не будете прекидали, узнемиравали, добацивали с места као до сада биће краће.

Господин Рајковић ме замолио да будем краћи и ја ћу то да урадим али нема сврхе да добацујете с места јер правите проблем од тога што се ја јавим за реч за тачку Дневног реда.

ПРЕДСЕДАВАЈУЋА

Господине Алимпићу, нико вам не прави проблем, молим вас наставите слободно уколико нешто буде ја ћу да опоменем, ја вас молим.

ЗОРАН АЛИМПИЋ

Дакле, на Дневном реду су две Одлуке из области, да кажемо социјалних, неких социјалних субвенција, односно онога што је остало од тога после ове олује која је дошла са вама која је почистила сва социјална права. И ова прва тачка је за мене заиста изненађујућа знате, па и образложење које смо сада чули да се ово ради да би се спречила злоупотреба од стране људи који су на казану и који користе Народну кухињу. Мислим, зар стварно мислите да су то људи који то раде да би злоупотребили средства и буџет града Београда па сад треба да их кажњавамо да не би то могли да злоупотребљавају? О чему се ради? Значи, до сада је било да се корисник Народне кухиње, значи човек који је на ивици глади и кога Град храни из буџета јави, пријави, докаже по тим условима из члана 69. да има права да користи ту социјалну помоћ у натури у храни и онда постоји сада један услов да уколико пет дана не узима тај оброк, он се брише са евиденције, значи нема више права у том месецу.

Наравно, он је имао право онда да се пријави у следећем месецу да поново буде на казану и да се на тај начин храни и ту су сад наводно уочене некакве злоупотребе, ја стварно не знам какве, па се сад нуди једна казнена мера – значи ко није у року од месец дана пет оброка узео тај има право да се пријави опет али тек за шест месеци?! Односно, два пута годишње, јел’ да? У овом члану 71. сада пише да корисник права може поднетни захтев за бесплатан оброк највише два пута у току године, што практично значи – ко не дође пет пута изгубио је право и за шест месеци тек може да се јави. За шест месеци човек може да умре од глади знате, а могуће је, ти људи нису баш одговорни, дисциплиновани, људи нису вероватно ни запослени па да, знате, па да сваки дан уредно долазе и да то могу да гарантују.

Човек може да дође до неких пара, може да га неко прими, разумете, може у некој институцији да буде, па да не користи то пет дана, нема разлога зато га кажњавати на овај начин. И шта сад ово значи? То значи да и уколико човеку не треба тих пет-шест дана та храна, уколико је дошао у ситуацију да једе на неком другом месту, он сад мора да долази да то узима вероватно или да га баци напољу, да не би изгубио право на следећи месец. Тако да ја мислим да је ово лош предлог, лоша одлука, није достојно оваквог града и овог града да на тај начин штеди и да на тај начин глуми строгоћу према тим људима па предлажем да одборници одбију ту Одлуку  јер ово није добар предлог и вероватно није добро промишљено.