Воћњаке уместо Ал Дахри ипак дају за пепелиште.

Расправа поводом тачака Дневног реда: (4) ПРЕДЛОГ ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ПРОСТОРНОГ ПЛАНА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ОБРЕНОВАЦ

(5) ПРЕДЛОГ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ЗА ПРОСТОРНО-КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКУ ЦЕЛИНУ ТОПЧИДЕР – II ФАЗА, ЦЕЛИНА 3, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ САВСКИ ВЕНАЦ, ЧУКАРИЦА И РАКОВИЦА

(6) ПРЕДЛОГ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ НАСЕЉА КРЊАЧА, ГРАДСКА ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА

(7) ПРЕДЛОГ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ПОДРУЧЈА ЈАЈИНЦИ – ЦЕЛИНА А2, ГРАДСКА ОПШТИНА ВОЖДОВАЦ

(8) ПРЕДЛОГ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ КОМПЛЕКСА СТАНИЦЕ ЗА СНАБДЕВАЊЕ ГОРИВОМ У БАНАТСКОЈ УЛИЦИ, ГРАДСКА ОПШТИНА ЗЕМУН

(9) ПРЕДЛОЗИ ОДЛУКА:

  • о измени Одлуке о изради Плана детаљне регулације ширег подручја блока 9Б (Ретензија), градскe општинe Земун и Нови Београд
  • о изради Плана детаљне регулације дела привредне зоне П1 (целина Х1), градска општина Сурчин
  • о изради Измена и допуна Плана генералне регулације насеља „Добановци“, градска општина Сурчин
  • о изради Плана детаљне регулације дела привредне зоне у Овчи уз Панчевачки пут, градска општина Палилула
  • о изради Плана детаљне регулације за зону вишепородичног становања уз нову Кумодрашку улицу, градска општина Вождовац. 33. седница, 8. септембар 2016.

Добар дан даме и господо, градски одборници и одборнице. Почећу са једним освртом на ове предложене измене и допуне Просторног плана градске општине Обреновац. Просторни план је план вишег реда у односу на План генералне регулације и детаљне регулације. Ово је план који смо ми недавно усвојили, заправо ја мислим да није прошло ни годину дана, крајем прошле године смо усвајали овај план. Деловало је тада да је он добро урађен да је све детаљно размотрено а онда се у међувремену појављује потреба за променом која је доста значајна. Ради се о 150 хектара пољопривредног земљишта, воћњака. Један део, ја мислим да је у саставу предузећа „Драган Марковић“. Значи, тих 150 хектара пољопривредног земљишта остављено је у намени пољопривреде, тада када смо први пут усвајали овај просторни план пре неколико месеци са причом која је тада била актуелна, да ће то земљиште да буде дато арапима, Ал Дахри, да ће они ту развијати пољопривредну производњу. Те 2015. године то је била нека актуелна прича, а од тога сада очигледно нема ништа и сада се ради измена Плана да се то земљиште експроприше на терет Термоелектране која треба сада да га претвори у пепелиште. Проширење пепелишта је, да кажемо, још један показатељ да и оне све приче и планови које смо имали на неким ранијим седницама о томе како ће град Београд да води рачуна о чистоћи ваздуха, о смањењу емисије угљен диоксида, о екологији, па смо се ту учлањавали у нека Удружења градова и тако даље, односно удружења градова који ће смањивати емисију CO2. Од свега тога очигледно нема ништа, заправо наша намера, односно намера ове власти, пре свега Републичке, јесте да се повећа емисија CO2, да се иде на што већу употребу практично најпрљавијег енергента а то је лигнит кога ми имамо. Имали смо прилику да чујемо и од самог премијера приликом одбране Експозеа у Републичкој Скупштини да се очигледно одустаје и од приче о ветро парковима, ветро генераторима и од коришћења обновљивих извора енергије, енергије ветра и сунца јер се он изјаснио врло отворено да нема ништа од фид ин тарифа без којих, наравно, те технологије нема нигде у Европи па ни код нас, и да је то, наводно, пљачка, а да ето, су струја и киловати од лигнита много јефтинији па чак су јефтинији и од струје која се добија у Хидроцентралама и зато ћемо ми да наставимо да ширимо пепелишта и да загађујемо даље наш ваздух и читав свет. Ширење пепелишта кажем, је могло да буде планирано и раније, није то ништа ново и знало се да ће ова потреба постојати и пре неколико месеци када смо усвајали просторни план, али је тада ових 150 хектара наводно било планирано за нешто сасвим друго и за неког другог који је од тога очигледно одустао.

Гледајући ове Амандмане који су пристигли на пар планова, видео сам да је пристигао један амандман одборника Александра Јовичића и још један потписан од преко 500 грађана који у том броју имају право и овлашћени су предлагач Амандмана. Наравно, Јовичићев амандман предложен је од стране Градског већа да се усвоји, а Амандман грађана не, мада мислим да је и тај амандман грађана веома смислен и треба га пажљиво проучити јер ако је тачно ово што пише у том Амандману онда овај план у ствари и није у складу са прописима вишег реда. Што се тиче амандмана Александра Јовичића, ја могу само да питам… видим да није ту, али вероватно је заузет пошто је он председник једне Градске општине. Даме и господо одборници да ли је он и даље овде председник Одборничке групе Српске Напредне странке? После три месеца ред је да вас неко подсети, па вас само молим да га подсетите да је то сукоб интереса, да не може истовремено да буде председник Градске општине и Извршна власт у Градској општини и одборник скупштине Града и потребно је да поднесе оставку. Ако то већ није урадио на некој од претходних седница или између седница, а очигледно није, онда не знам колико месеци треба да чекамо да неко ко је изабран за председника Градске општине поднесе оставку? Нарочито ако, ево кажем, он је овде потписао овај Амандман као одборник, није морао, могао је и да га потпише и као председник општине јер Градска општина има право да буде предлагач Амандмана те ако је због тога сматрао је да треба да чува тај свој мандат реците му да не мора да га чува. Мислим да је лоше и да показује једно непоштовање основних прописа и Закона ове државе да неко ко је више од три месеца председник Градске општине сада подноси амандмане као одборник. Ево, примљено је, пише, 2. септембра. Подноси он Амандмане на планове, нарочито на планове који се тичу општине на којој је он председник. Значи, не само да постоји потенцијални сукоб интереса него се овиме тај сукоб интереса и реализује на делу. Толико о овој тачки.