Залажу се наводно за смањење броја чланова Већа а стално бирају нове.

Расправа о Избору Члана Градског већа града Београда. 22. седница, 23. октобар 2015.

Добар дан, даме и господо одборници, поштовано председништво, имамо данас на дневном реду предлог градоначелника за избор новог члана Градског већа уместо старог који је поднео оставку. Било би лепо да је градоначелник ту па да је и он лично образложио овај свој предлог, али добро, образложио је заменик. Од градоначелника смо добили уредан предлог, потписан. Ја се бар надам да је то – то, није ту да нам потврди да је он то заиста и потписао.

Избор господина Јанковића је логичан на неки начин. Он је и у прошлом сазиву био члан Већа и то није спорно, али је за мене спорно нешто што предлагач није рекао, односно предлагач је рекао да је претходни члан Већа Горан Алексић поднео оставку, али није рекао да је то било пре више од годину дана. Значи, ми смо више од годину дана чекали овај нови предлог, на шта ја и нисам имао примедбу, јер је то да ми имамо мање чланова Већа него што закон допушта значило да градоначелнику и градској власти није потребан толики број чланова Већа, значи 15. А то је и у духу предлога који смо имали прилику у претходном периоду да чујемо и од градоначелника, а посебно од градског менаџера, који су, колико ја знам, предали некакву Иницијативу Влади, односно ресорном министарству за измену Закона о главном граду и по томе би требало да буде мање чланова Градског већа, а мање и одборника – помиње се број 65 – и то је све образлагано великом уштедом која ће се постићи. Па зар није онда логично, када већ радимо без тог једног члана годину дана, да се и у пракси и на делу докаже да није потребан толики број чланова Већа, па да на тај начин Градска скупштина и Град Београд уштеди на тој једној плати?

Моје је мишљење да може да се смањи број чланова Већа заиста, што изгледа није и ваше мишљење пошто сте сад попунили пун број, али мислим да не треба смањивати број градских одборника. Београд има веома много становника, 1.700.000 бирача, 110 одборника за такав број грађана није много. Смањивање на 65 неће донети неку посебну уштеду, али ће смањити број људи који учествују у расправама и број људи који одлучује и број људи који представља толики број грађана.

Уштеда – како да вам кажем – 10 одборника кошта колико и један члан Већа. Значи, уштеда врло лако може да се постигне на овој другој страни, ако је то заиста искрена намера и ако је то искрена жеља.

Опет се показује, да актуелна градска власт једно говори а друго ради. Тврди да није потребно 15 чланова Већа (ми смо имали у једном тренутку сад само 13 чланова Већа јер смо у јулу месецу такође заменили једног члана Већа и то је била прилика да ми не изаберемо ни њега па би се онда остало на броју 13), па да се на делу докаже, да се испроба да ли заиста може Град да функционише са смањеним бројем чланова Градског већа.

Изгледа да градоначелник сматра да не може. Ако је то тако, онда не треба то ни да предлаже. Хвала.

 

ПРЕДСЕДНИК:

Захваљујем се господину Алимпићу. Само још једно образложење – о уштедама, рационализацији и остало говорићемо у тачки која се тиче измене Статута града Београда. Сада радимо по важећим законима и важећем Статуту. Али захваљујем се вама на дискусији. Следећи одборник је Милан Бојовић.