Зашто у законском року нису расписани избори за СО Младеновац?

Расправа о ПРЕДЛОГУ ЗАКЉУЧКА О ИЗМЕНИ ЗАКЉУЧКА О ПРИСТУПАЊУ ПРОМЕНИ СТАТУТА ГРАДА БЕОГРАДА. Други део – о нерасписивању избора за СО Младеновац. 22. седница, 23. октобар 2015.

Али, има још једна важна ствар. Ништа нам не вреди промена Статута, ни савршени Статут ако немамо намеру да поштујемо важеће законе и важећи Статут.

Мени је драго да је јутрос, одговарајући ми, председник Скупштине рекао да су на снази важећи Статут и прописи, њих се морамо придржавати, што је логично. Видите, то што је логично – ви не радите.

Вероватно сте сећате наше седнице од 16.јула, када смо после дуге расправе у овој Скупштини донели Одлуку о распуштању Градске општине Младеновац. Она је распуштена 16. јула и то је истог дана објављено у „Службеном  листу“ и формиран је Привремени орган.

(Председник одборничке групе СПС добацује са места да то није тачка Дневног реда).

Тачка дневног реда је – поштовање Статута.

ПРЕДСЕДНИК:

Господине Прелевићу, не добацујте с места, а господин Алимпић излази мало из теме, али нека доврши.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Молим чланове Ваше странке да ме не прекидају. Ништа важније нема од овог питања, а рећи ћу вам зашто, пошто видим да неки овде не познају Статут.Члан 94, став 3 Статута прописује да председник Скупштине Града расписује изборе за распуштену скупштину градске општине у року од два месеца од распуштања. Дакле, распуштена је СО Младеновац 16. јула, рок је истекао 17.септембра а данас је 23.октобар. Господине председниче, да ли сте расписали изборе за општину Младеновац, као што Статут каже?

ПРЕДСЕДНИК:

Немојте да дискутујете са мном, завршите Ваше излагање мимо дневног реда.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Постављам питање око поштовања Статута. Ово је врло озбиљно непоштовање Статута.

ПРЕДСЕДНИК:

Мој демократски капацитет Вам дозвољава да изађете из дневног реда, молим Вас, завршите Ваше излагање.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Шта је дневни ред? Чему Комисија, чему Статут ако га не поштујемо, господине председниче? Нити је Статут плот, нити сте Ви пијанац, па да одлучујете хоћете ли га се држати или не.

У члану 94, стоји да сте дужни у року од два месеца да распишете изборе. Могу само да Вас подсетим на голготу коју сам ја лично прошао, када сам био на Вашем месту, јер нисам заказао једну седницу Скупштине града. У законитом року сам је заказао, а имао сам исто рок од два месеца и заказао сам је пре него што је истекло та два месеца, а сручило се „дрвље и камење“ на мене, медији, перформансе су држали испред Скупштине Града против мене јер је неко ко је сада веома моћан, тада желео да буде градоначелник а није му било суђено, хтео да ја то закажем одмах. Значи, ви нисте морали одмах, али у року од два месеца сте морали.

Ви сте ускратили грађанима Младеновца њихово право да бирају своју Скупштину Општине. Ви сте прекршили Закон, Устав и Статут Града. Мислим да после ове грешке, Ви треба да поднесете оставку. Градоначелник ће свакако поднети оставку врло брзо, што је јасно после ових ствари које се о њему откривају, али мислим да због овог пропуста требате и Ви да поднесете оставку. Мислим да је крајње време за нове изборе на нивоу Града за Скупштину града Београда. Добили сте изборе прошле године, пробали сте да управљате Градом, нисте се добро показали, а ово је сада потпуна катастрофа.

ПРЕДСЕДНИК:

Скренули сте са дневног реда. Дневни ред говори о продужењу рада Комисије која треба да се бави изменама Статута. Ви сте скренули са дневног реда и призивате овде неке изборе. Идите у своју странку и тражите изборе у Војводини, њима је време, у Београду су избори били прошле године.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Господине председниче, незабележену, незапамћену повреду Статута сте учинили јер нисте у статутарном року заказали изборе за општину Младеновац.

ПРЕДСЕДНИК:

Хвала Вам. Мислим да сам грађане Младеновца спасао много чега када смо увели Привремени орган и грађани Младеновца треба да буду захвални што сам их спасао неких људи, а о томе ће дати своје мишљење независне државне институције.

Ако сте завршили дискусију о Статуту, хвала Вам.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Аха, ако добро разумем, Ви уствари нисте расписали изборе зато што мислите да ће Управни суд да поништи Одлуку о распуштању, јер смо ми поднели тужбу Управном суду. Аргументовали смо вам то тада.