Инсистирање на одговору у вези џиновског билборда који заклања фасаду Главне железничке станице

У склопу расправе о предлогу Одлуке о измени Одлуке о локалним административним таксама. 7. седница, 24.10.2014.

У Одлуци о измени Одлуке о локалним административним таксама каже се у образложењу Одлуке, и предлагач нам је то сад објаснио да се ради само о усаглашавању са растом цена на мало и у складу са тим се за то мало дижу таксе. Значи, цене ипак расту. Не падају. Падају само плате и пензије, али оно што је занимљиво, видимо рецимо једно решење, а предлагач га није поменуо, то је тарифни број 5, па онда број 3. Рецимо, ако хоћете да добијете решење због селидбе да можете да паркирате камион или због неке интервенције у пешачкој зони, ту такса са 944 динара расте на 2.932 динара, што је свакако више од индекса стопе, немамо објашњење зашто.

И озбиљно је повећање таксе, негде за скоро дупло, за постављање објекта за оглашавање, односно средства за оглашавање, што је подигнуто дупло, то је можда и у реду, јер се с тим оглашавањима зарађују паре.

Али кад смо већ код оглашавања, ја бих да питам председника Скупштине у вези мог одборничког питања за које сте ми на прошлој седници пре месец дана рекли да ћу у паузи да добијем одговор, па ево, прошло је месец дана и ја нисам добио одговор. Врло је једноставно питање: да ли је по пропису постављен, да ли је плаћена ова такса за џиновски билборд на Железничкој станици, која је споменик културе од изузетног значаја. Значи, нисам ја тек тако рекао да је она споменик културе, него она има званично тај статус; да ли је добијена сагласност од Завода за споменике културе да се пола фасаде покрије са огромним билбордом?

Немогуће је да 4 месеца чекам одговор на то питање. Мени је секретарка Скупштине, госпођа Подунавац, данас рекла да ћу у току следеће недеље да добијем одговор, али поучен претходним искуствима ја изражавам сумњу, пошто видим да се овде ради о неком великом проблему. То у ствари није никакав проблем. Само питате Секретаријат да ли има дозволу билборд или нема. Ако нема дозволу, чега се стидите? Одговорите: нема дозволу, уклонићемо га. Ионако је већ 4 месеца тамо. Сви који су требали да га виде, видели су га. Толико, хвала.