Инвеститорски урбанизам

РАСПРАВА О ПРЕДЛОЗИМА ОДЛУКА О УРБАНИСТИЧКИМ ПЛАНОВИМА.   7. седница, 24.10.2014.

Овде се ради о тачкама о усвајању готових планова и Одлукама о изради планова и Одлукама о измени одлука о изради планова. Ја ћу сада говорити о овим одлукама о изради планова и одлукама о измени Одлуке о изради планова.

Значи, овде имамо у Предлогу три плана који су, како би то рекли наши гости на претходној седници Скупштине, у питању је чисто инвеститорски урбанизам. Јер, можемо да видимо код ових одлука овај блок између Маглајске, Љутице Богдана, Шекспирове и Јездићеве, сад се каже да је то инвеститор, односно инвеститор који ће ту градити, који ће обезбедити средства за израду Плана је извесна фирма Максрес д.о.о., а План уместо Урбанистичком заводу, који иначе ради планове, поверава се предузећу Марком пројект лајн д.о.о.

Имамо план за саобраћајни потез УМП до… Значи, ту је инвеститор извесно предузеће БС блок 41а д.о.о. и сад се израда Плана поверава предузећу Пројектура д.о.о.

Имамо следећи инвеститорски план предузеће Орхид Груп д.о.о., а План се поверава предузећу Биро кјуб партнерс д.о.о. Београд.

Било би занимљиво ту видети ко су ови инвеститори, ко су ова предузећа која ће радити пројекте, заиста први пут чујем за њих. Ајде што први пут чујем за инвеститоре, они мењају имена у зависности од пројекта, али за пројектантске фирме заиста први пут чујем. Да ли су оне у стању да раде урбанистичке планове ове врсте и овог типа? Они су то добили уз сагласност Урбанистичког завода. Велико је питање да ли је ту био неки процес јавне набавке, неки јавни позив или је једноставно инвеститор сам бирао ко ће да ради.

Требало би видети власничке односе. Да ли је можда инвеститор у вези са предузећем које ради план и слично. Ја се нећу тиме бавити. Тиме треба да се баве други. Да имамо истраживачко новинарство у овој земљи, вероватно би се они бавили, али то више не постоји. Вероватно ће то остати неразјашњено. Али, свакако нека остане речено да је ово чист инвеститорски урбанизам. Инвеститори сами цртају планове, сами раде шта хоће. Ми ћемо ту само да дигнемо руке.

Међутим, они су бар толико поштени да ће сами да плате израду ових планова, што је коректно. За разлику од инвеститора, најбогатијег од њих, оног Мухамеда ел Абара, који нема намеру сам да плати израду планова, него то морамо да платимо ми из буџета. И ми смо донели гомилу тих одлука да платимо планове који су битни због изградње инфраструктуре и припреме локације за пројекат „Београд на води“, а сада је већ друга седница, мењамо то и уместо да пише да ћемо из буџета града да финансирамо, сада пише да ће то да се финансира из буџета Дирекције.

Да ли је потребно да вам кажем да је буџет Дирекције за градско грађевинско земљиште такође буџет града Београда? Значи, улази у састав буџета. Данас сте добили Извештај о извршењу буџета. Ту је, наравно, да су и паре Дирекције, паре буџета града Београда. Значи, потпуно је исто. То финансира Град Београд. Можда, слажем се, то правно-формално није било добро написано, па се онда поставља питање ко припрема ове одлуке и зашто оне нису биле припремљене у облику у коме је требало.

Занимљиво је да од свих тих планова, у ствари 4 плана, колико ја видим, мењају се сви. У три пише у образложењу да је то јако битно због што брже реализације пројекта „Београд на води“. Значи, и даље је то највећи и главни приоритет који ми имамо у овој Скупштини. А у међувремену, ја сам то причао на прошлој седници и не бих заиста понављао своје мишљење о „Београду на води“, али бих желео овом приликом да се сложим и похвалим мишљење председнице Демократске странке Србије о „Београду на води“, која је то формулисала тако лепо да ја не бих заиста умео то тако лепо да формулишем. Она је рекла да је тај пројекат јако удаљен од реалности, да је то футур други, да ни макета за пројекте за њу не значи ништа озбиљно, јер је и она у младости правила макете, али од тога ништа није било.

Поновила је да је пројекат далеко од реалности и да као психијатар не може да прича о нереалним стварима. И ово је, како да вам кажем, заиста лепо речено, али је рекла да је Демократска странка Србије направила отклон од тога и да ћутање није одобравање. А када су је новинари питали због чега онда то ћутање, она је рекла – нас нико није вукао да се изјашњавамо. Ево, ја сад вучем…

ПОТПРЕДСЕДНИК АНДРЕА РАДУЛОВИЋ:

Ја се извињавам, господине Алимпићу, замолила бих вас да се вратите, значи, на тему тачке дневног реда, а то су планови, а не везано, значи, за активности друге странке.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

А како сад – ово нису планови када ево већ…

ПОТПРЕДСЕДНИК АНДРЕА РАДУЛОВИЋ:

Ви већ неколико минута причате везано, значи, за активности одређене странке и шта је тај председник изјавио и не помињете уопште тачку дневног реда, а то су планови.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Одлука о измени Одлуке о изради плана детаљне регулације дела уличне мреже стамбеног комплекса старо насеље Железник са денивелисаним прелазом преко железничке пруге, је ли то, то?

ПОТПРЕДСЕДНИК АНДРЕА РАДУЛОВИЋ:

Управо то што не помињете, а то је у образложењу.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

„Ради што брже израде наведеног Плана“, то је овај други пасус, „због што брже изградње и реализације пројекта „Београд на води““. Ја сад питам заменика градоначелника, који је други човек у Граду, значи није, не знам, менаџер други човек у Граду, него је заменик градоначелника други човек у Граду – да ли је реално и објективно да је што бржа изградња и реализација пројекта „Београд на води“ ствар која треба да стоји у овом образложењу – у образложењу три ова Плана. То је и те како у вези са дневним редом и веома ме занима какав је став одборничке групе странке која је у власти овде у Скупштини града, јер се показује да све оно што смо ми причали о том пројекту на ранијим седницама, није само наше мишљење, већ да то подржава и Демократска странка Србије и ја мислим да је то значајно.

ПОТПРЕДСЕДНИК АНДРЕА РАДУЛОВИЋ:

Да ли ви то тражите од одборничке групе или од заменика градоначелника лично?

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Чујте, заменик градоначелника има право да се јави. Има право да говори пет минута. Ја га прозивам да се јави зато што је председница Демократске странке Србије, помињући његово име, рекла – колега Андреја Младеновић, који је помоћник градоначелника…

АНДРЕЈА МЛАДЕНОВИЋ (С МЕСТА):

Ви треба да схватите ближе…

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Господине замениче, дозволите…

ПОТПРЕДСЕДНИК АНДРЕА РАДУЛОВИЋ:

Ја вас молим да прекинете сваку дискусију.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Не, не, моју не можете, а њега можете.

ПОТПРЕДСЕДНИК АНДРЕА РАДУЛОВИЋ:

Прекидам вашу и господина заменика градоначелника, уколико жели да се обрати, може са говорнице, а уколико не, замолићу да не добацује.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Ја се обраћам са говорнице. Нећу да ми се преко медија обраћа заменик градоначелника, него овде са говорнице, а ово је седница Скупштине града. Зна се како то иде.

ПОТПРЕДСЕДНИК АНДРЕА РАДУЛОВИЋ:

Хвала вам пуно на питању са говорнице.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Нека не говори преко медија, јер нисам ја дужан да пратим то.