Измена одлуке о локалним административним таксама

Расправа о Предлогу одлуке о измени Одлуке о локалним административним таксама.  15. седница, 2.4.2015.

Известилац је у праву. Ово је заиста једноставна одлука и кратка и условљена је изменама Закона о планирању и изградњи, али кад је то донето, измене тог закона? Крајем прошле године и ступиле су на снагу. Када је ступила на снагу обједињена процедура? Сигурно сте то чули и много се причало о томе – 1. марта је почела обједињена процедура. И наравно и овде у Београду. Београд је у грађевинском смислу вероватно, ако не трећина Србије, онда четвртина Србије и јако је битно да је почела. Почело је издавање грађевинских дозвола по обједињеној процедури 1. марта. Рок за дозволу је 28 дана.

Пуна телевизија, пуне новине, 1. марта је кренуло, 2. марта на свим телевизијама, на сајту Града, а ја то волим да гледам, пошто је то службено гласило, градоначелник Београда и министарка грађевине заједно на шалтеру у Скупштини града и разговарају са грађанима, први онај који је предао захтев за грађевинску дозволу итд.

Да ли је вама јасно да без овога нема обједињене процедуре? Ово је требало да се донесе кад смо доносили одлуку. Ово је морало да се донесе да би се примењивало од 1. марта, а кренуло је као од 1. марта. Ми смо наводно од 1. марта, кобајаги, лажно, примењивали нешто, издавање дозволе, одређена процедура је почела, велики успеси. Сада видимо да у ствари нисмо ни имали прописе ни таксе за издавање локацијских услова. Мислим, јесте то мала промена. Раније су биле локацијске дозволе, а после локацијски услови, али таксе? Знате, уведена је суштинска промена због које се све то радило, јесте што је раније инвеститор требало да прибави сагласности и дозволе од јавних комуналних предузећа и установа, а сада то треба за њега да ради Град, Градска управа, односно организациона јединица Градске управе одређена за ту обједињену процедуру. Али и даље те услове мора да плати инвеститор, а Град ће му прибавити.

А колико да плати, не зна се. Чак и сад кад усвојимо да ступа на снагу за 8 дана од објављивања, од 10. априла ће можда моћи заиста да почне примена Закона о планирању и изградњи у Београду и примање захтева за издавање по обједињеној процедури и поново морају градоначелник и министарка да дођу на шалтер да се сликају са правим првим човеком и захтевом, јер тек сада, људи, ми можемо да почнемо. Оно је било сликање, маркетинг, фора, то је потпуно јасно из овога. Тако да је ово требало да се усвоји и није ништа спорно.

Људи, немојте стварно да мислите да су грађани Београда и Србије будале, ето, да тако кажем, заиста. Сад стварамо услове, а далеко смо још од тога да почне примена заиста Закона о планирању и изградњи. Има доста још ствари које до Одлуке нису спремне. Имате регистар, на пример.

Постоји обавеза да се сви предати захтеви, сви предмети воде и да постоји електронски регистар који је доступан на интернету. Ја га нисам нашао на интернету. Где сте га сакрили? Немате га. Требало је да почне. Извињавам се, Закон је ступио на снагу, господине замениче, 1. марта.

ПРЕДСЕДНИК:

Господине Младеновићу, немојте сада да упадате.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Нема потребе да ми сада причамо. Слободно можете да признате да није Град спреман за примену Закона и да није почео да примењује Закон. Значи, није почео, нема регистра, нема прописаних такси, касни примена Закона. То је чињеница. Неће та чињеница ни доћи у јавност. Никога то не занима. Али, ето, моја дужност је да спасим душу, да кажем вама, а ви као одборници треба то да знате.