Још један план и радови да би се омогућио „Београд на води“.

Обједињена расправа поводом првих шест тачака Дневног реда – Урбанистички планови, I део, тачка 4. – План детаљне регулације дела уличне мреже стамбеног комплекса “Старо насеље“ у Железнику са денивелисаним прелазом преко железничке пруге, Градске општина Чукарица. 38. седница, 20. април 2017.

Христос васкрсе! Даме и господо одборници, почињемо са овом групом тачака дневног реда – урбанистички планови, предлози за израду урбанистичких планова.

ПРЕДСЕДНИК:

Извињавам се господине Алимпићу. Да ли може неко из Службе да ми објасни ово мерење времена, које ми уопште није јасно? Да ли је могуће да не постоји служба у Скупштини града Београда, која зна да направи софтвер да мери време? Ово је пета седница да се ја бијем са временом. Господине Алимпићу, изволите.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Изгледа да нам је било обрачунато време у двоструком трајању, што има логике с обзиром на обједињавање шест тачака.

ПРЕДСЕДНИК:

Господине Алимпићу, двоструко трајање би било један сат и 8 минута, а имали сте сат и 14 минута. То нећете имати ни за шест избора.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Немојте да глумите пророка, то ћемо тек да видимо. Док нисте укинули Завод за информатику и статистику, мерење времена је добро функционисало. Сад видим да имамо проблема са тим.

ПРЕДСЕДНИК:

Господине Алимпићу, ако је то највећи проблем, онда смо успели.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

У овој Скупштини то очигледно јесте проблем, пошто кажете да имате на свакој седници проблем.

ПРЕДСЕДНИК:

Имам проблем, не кријем, то је видљиво, ја не кријем да имам проблем са мерењем времена. Ви сте имали проблема са функционисањем јавних предузећа итд. а ми са мерењем времена.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Не морате да одговорите на сваку реченицу коју кажем. Ово је моје време и ја треба да говорим у њему.

ПРЕДСЕДНИК:

Сами сте тражили. Ја Вам кажем, држите се планова, а Ви хоћете о времену.

ЗОРАН АЛИМПИЋ.

Ја сам одборник, ја сад имам реч, имам своје време, говорим, не морате на сваку реченицу да одговарате. Понекад ћу да поставим и неко питање, али морам да Вам кажем да су то реторичка питања, па не морате на сваку моју реченицу Ви једну реченицу да кажете. То тако не функционише у скупштинама.

Почећу са скретањем пажње одборницима на повод за израду једног од ових планова, а то је тачка 4. – План детаљне регулације дела уличне мреже стамбеног комплекса “Старо насеље“ у Железнику са денивелисаним прелазом преко железничке пруге, Градске општина Чукарица. На страни 1. јасно стоји зашто се ради овај План. Дакле, повод за израду Плана детаљне регулације је да се за потребе реализације пројекта од „националног“ интереса „Београд на води“, „Службени гласник 7/15“, створе услови за измештање постојећих железничких постројења и капацитета из Савског амфитеатра. Дакле, приче које смо малопре чули од представника владајуће странке, како се ови планови доносе у интересу грађана Београда, нису баш сасвим тачне. На овом Плану имамо јасан пример. Ово је ко зна који по реду план, који ми, у ствари, доносимо због интереса приватног инвеститора, извесног Мухамеда Ал Абара, који прави станове и локале на локацији коју му је Република Србија поклонила, без да је дата могућност Скупштини града Београда да за то подручје усвоји урбанистички план, што је иначе уставно право јединице локалне самоуправе, по члану 190. Устава Републике Србије. Сада, за потребе тог инвеститора, коме су иначе опроштене обавезе, он, значи, није у обавези да финансира измештање инфраструктуре и да финансира било коју инфраструктуру изван тих хектара који су му поклоњени, ми то финансирамо и плаћамо. Ово је још један у низу планова који предвиђа обимне и скупе радове, које ће да плате грађани Београда и грађани Србије, не би ли тај инвеститор могао да оствари своје пословне и своје приватне интересе. Али, то није ништа ново и то, нажалост, ова Скупштина ради и на тај начин трошимо паре грађана. Немојте онда да нас убеђујете да се овде ради само о интересу Београда и Београђана. Овде се ради о интересима приватног инвеститора.