Кадровски план предвиђа велико (предизборно) повећање броја запослених у градској управи, и поред постојеће наводне забране запошљавања у јавном сектору.

Расправа поводом тачке Дневног реда 39. ПРЕДЛОЗИ КАДРОВСКИХ ПЛАНОВА ЗА 2018. ГОДИНУ: – Градске управе града Београда, Службе за централизоване јавне набавке и контролу набавки, Службе за буџетску инспекцију, Службе за интерну ревизију града Београда и Канцеларије за младе, – Правобранилаштва града Београда, – Заштитника грађана, 43. седница, 21. децембар 2017.

Прво желим да похвалим што ове године уопште имамо, уз усвајање буџета на буџетској седници, и кадровски план, јер је то била законска обавеза и прошле године, па нисмо имали кадровски план уз буџет, па чак ни уз први ребаланс. Ја сам то изнео као своју велику критику. Сада је добро што имамо кадровски план. Оно што би мене интересовало, а надам се да можемо сви овде, као одборници, да добијемо мало детаљније објашњење, јесте чињеница да се овде предвиђа пораст броја запослених, и то не мали. На првој страни имамо постојећи број запослених у Градској управи. Пише да је то 2009 – наравно, говорим о радном односу на неодређено време. То је важно, јер постоји забрана запошљавања у јавној управи, за коју сте вероватно чули, која је и даље на снази, продужава се и у следећој години – а планирани број запослених за 2018. годину је 2105. Дакле, то је неких 96 новозапослених које предвиђа овај План. Ако на то додамо и Правобранилаштво, које има сада 56, предвиђа се 70, онда је то више од 100 и нешто. Мислим да је то озбиљно повећање броја запослених на неодређено време, имајући у виду да су избори близу и да ово личи на неко предизборно брзо запошљавање, а опет да кажем, постоји забрана запошљавања у јавном сектору, која, наравно има своје изузетке у случају када се добије од Министарства финансија, од Комисије Владе, дакле, по посебном захтеву, посебно одобрење. Чињеница је да се велики број општина у Србији жали да не може да добије то одобрење, или да добије било какав одговор. Ово сугеришем, уколико се ово ради са одобрењем Министарства финансија, ту се поставља питање и како се планира маса плата и да ли се узима у обзир ово повећање, или не. Ако је то тако, онда је Београд у овом предизборном периоду на неки чудан начин повлашћен и одједном се дозвољава запошљавање неких 100 и више запослених у Градској управи. Волео бих да добијем један осврт, једно детаљније објашњење о овом чудном изузетку у односу на Закон о забрани запошљавања у јавном сектору.