Расписивање четвртог по реду конкурса за избор директора хиподрома

Расправа на тему: ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О СПРОВОЂЕЊУ ЈАВНОГ КОНКУРСА ЗА ИМЕНОВАЊЕ ДИРЕКТОРА ЈАВНОГ ПРЕДУЗЕЋА „ХИПОДРОМ БЕОГРАД“. 17. седница, 8.6.2015.

Као што известилац, господин Борко Милосављевић рече, ми сада имамо в.д. директора у Јавном предузећу „Хиподром Београд“ и треба расписати конкурс за директора у складу са законом. То је тачно, али то није почетак приче. Сви се сећамо да ова прича има занимљиву предисторију.

То је предисторија која је везана за питање уопште процеса именовања директора јавних предузећа у граду Београду. Све је почело још 28. јуна 2013. године. Расписан је конкурс за директоре 20 предузећа, па између осталог и овог.

Тај конкурс се завршио тако што ни један од кандидата који се јавио није задовољавао. Ни један од кандидата није изабран ни за једно од тих предузећа. После годину дана расписан је други конкурс 27. јуна 2014. године, па се за један број директора, међу њима и директора „Хиподрома“ завршило слично. Ни један кандидат није одговарао и Скупштина није изабрала директора, па је расписан трећи конкурс за директора. Конкретно тада су била у питању четири предузећа – ЈКП Инфостан“, ЈП „Градско стамбено“, ЈП „Београдска тврђава“ и ЈП „Хиподром Београд“. Значи, трећи конкурс је расписан за та четири дирктора.

На прошлој, 16. седници, која је била 16. априла, као што се сећате, имали смо предлог по конкурсу о именовању та четири директора у та четири предузећа.

У ова прва три јавна предузећа „Инфостан“-у, „Градском стамбеном“ и „Београдској тврђави“ актуелни в.д. директори су имали највећи број бодова, па су на тој листи од три кандидата, између којих Скупштина треба да бира, они били први и Скупштина је изабрала актуелне в.д. директора, политичке директоре, именоване по партијској подели за директоре.

Међутим, у ЈП „Хиподром“ то се није тако десило. У случају „Хиподрома“ првопласирани на тој листи је био извесни кандидат Дејан Драгојевић, а актуелни в.д. директор је био чак четврти. Значи, да је био трећи, ми смо могли да га изаберемо по закону, јер Скупштина не мора да изабере првог, може и другог и трећег, али је актуелни в.д. директор био четврти, те је Скупштина и онда донела одлуку да ни један од предложених директора не задовољава и ни један није изабран.

Шта ми данас радимо? Данас ми четврти конкурс расписујемо, не би ли се јавили кандидати за директора Јавног предузећа и не би ли један од њих, на некој следећој седници када конкурс буде окончан у складу са законом, био изабран за директора.

Тај кандидат који је био први, који није одговарао, Дејан Драгојевић је приложио као своју препоруку писма Олимпијског комитета Србије, Светске коњичке федерације, Европске коњичке федерације, Балканске коњичке федерације, Савеза за коњички спорт Србије, за олимпијске дисциплине Коњичког савеза Београда, Српског касачког савеза, Српског галопског савеза Џокеј клуба „Београд“ и Коњичког клуба „Полицајац“.

Ако је у питању коњарство, бављење спортом са коњима, мислим да нема бољег кандидата са оваквим препорукама.

ПРЕДСЕДНИК:

Ми не тражимо џокеја него директора.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Чини ми се да бољег нећемо наћи. Шта је занимљиво?

На прошлој седници нисмо знали због чега тај кандидат не треба да буде изабран. Добили смо само једну кратку информацију која каже „Веће препоручује да се не изабере“. Сада смо добили један текст Решења, које је Скупштина Града наводно донела, које је председник потписао, а то је Решење које ми први пут видимо, са текстом о коме ми гласали нисмо и који нам је непознат, али сада је то Решење објављено као такво, налази се на последњој страни ове Одлуке.

Оно што је мени јако интересантно је што у образложењу пише, а оно што нисмо имали, није нам нико образложио на прошлој седници, зашто ми првопласираног Дејана Драгојевића не можемо да изаберемо, а ту пише да Градско веће сматра да има слаб резултат јер има само 38 бодова. То је по тој табели тачно, али остали кандидати имају мање од њега.

Актуелни в.д. директор, који је месецима и месецима и продужава му се в.д. стање, управља „Хиподромом“ ,има само 24 бода. Ако овај са 38 бодова није добар, какав ли је тек овај са 24 бода, који је иначе директор? Видећемо ко ће се јавити, да ли ће се јавити и колико ће сада бодова актуелни в.д. директор , који је на прошлом конкурсу добио 24 бода, добити на том четвртом конкурсу, а дај Боже да он буде успешно окончан, а не знам ни шта то тачно подразумева, па ћемо ову причу о директорима и именовањима, ову дугачку серију онда наставити. Хвала.