Схватили су да сам био у праву када је добит ЈКП у питању?

Расправа поводом ПРЕДЛОГА РЕШЕЊА О ДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ НА ОДЛУКУ О РАСПОДЕЛИ НЕТО ДОБИТИ ИЗ РАНИЈИХ ГОДИНА ЈКП „ГРАДСКА ЧИСТОЋА“. 23. седница, 30. новембар 2015.

Од ове 4 тачке које су спојене у једну дискусију, хтео бих да скренем пажњу на тачку број 18. то је: Решење о давању сагласности на Одлуку о расподели нераспоређене добити из ранијих година ЈКП „Градска чистоћа“. Желим да вам кажем да ћу да гласам за ову одлуку, ово је добра одлука, права одлука онаку какву треба донети, јер постоји нераспоређена добит из ранијих година која износи негде 1.652.000.000,00 динара. Овде је дефинисано, значи да од тога неких 270.000.000,00 динара иде за покриће губитака из ранијих година, а да се онда преостали део од 1,380.308.133,00 динара врати предузећу за статутарне резерве и за улагање у нове инвестиције.

Тако треба радити са вишком који се направио од пара грађана Београда којима су грађани плаћали изношење смећа, не пунити тиме буџет јер је то онда парафискални намет, па бих вас подсетио да сам ја, 30. јула на 20. седници говорио управо о томе када се одлучивало шта са вишком који је Чистоћа остварила у 2014. години, које је било три пута мање, било је неких 525.000.000,00. За тих 525.000.000,00 у 2014., ја сам, ако се сећате, поднео амадман да већи део тих средстава управо буде дато предузећу у статутарне резерве за нове инвестиције. Тај амадман је одбијен и тих песто милиона је отишло у буџет. Сада, значи овај вишак који је предузеће остварило и који је три пута већи не иде у буџет. Ја бих поново поднео амадман да сте то хтели да урадите, али нисам морао.

Значи, хвала вам и ево доказа да нека корист и од тога стоји, што ја овде одузимам време свима и што много причам, понекад неко нешто запише као чланица Већа сада, па се бар то следећи пут оствари. Ја наравно не очекујем да ми ви усвајате амадмане, ви то вероватно мислите да би вам било испод части, мада се они подносе заиста у интересу Града, али је добро да бар ово радите.

Зашто је ово битно? Ако се сећате ја сам говорио о томе да је, почетком ове године, донета Одлука по којој је 1036 улица пребачено у ниже категорије за чишћење, да се ређе обавља чишћење и 691 у ниже категорије за прање, па сам покушао чак и да причам о томе овде са неким новинарима који прате Град, није било неког интересовања, али се на улици видело и та одлука је преиначена. Нашле су се паре у буџету, враћене су ових 1000 улица у стари режим чишћења, значи који је већ раније функционисао, па немојте још више да буде прљавије, а сада ће „Градска чистоћа“ имати, ово нису мала средства, имаће средстава да најзад поправи, закрпи, оправи те контејнере, камионе, своју опрему и можда ће град бити мало чистији, јер ово што можемо да видимо у последњих годину – две дана не служи заиста никоме на част, ја за то не кривим „Градску чистоћу“, кривим пре свега Извршну власт, која је Градској чистоћи узимала паре, уместо да им даје, јер они људи, као и сви остали без новца, новца за раднике, новца за опрему, новца за гориво, за гуме, не могу да чисте град онолико колико су то пре могли.

Тако да их поздрављам овом приликом. Хвала.