Споразум између Београда и Москве

Расправа о тачки дневног реда: Предлог одлуке о потврђивању Програма сарадње између Града Београда (Република Србија) и Владе Москве (Руска Федерација) за период 2015 – 2017. године, 17. седница, 8.6.2015.

Даме и господо, поштовани одборници, добро је и природно да се сарадња са Москвом настави, да Београд и Москва наставе своју сарадњу која је започета пре доста година, али потребна су и одређена појашњења, посебно од стране извршне власти у Граду у вези ове Одлуке и овог Споразума.

У члану 3 стоји да су средства за спровођење ове Одлуке обезбеђена у буџету Града Београда. Као што видите из овог Програма, ово је доста обиман Програм – предвиђена је сарадња у разним областима, предвиђена је размена стручњака, предвиђена су разна путовања.

У буџету који смо ми усвојили, који је програмски и у коме би требало да буду јасно дефинисане све предвиђене активности, наравно нису предвиђена средства за ову сарадњу и за ове активности, иако то у члану 3 ове Одлуке пише.

Можда је планирано да се предложи у ребалансу буџета који ћемо свакако имати, да се обезбеде та средства у буџету, али онда би то требало да пише у неком будућем времену, а не овако као да су та средства у буџету већ обезбеђена, јер тамо та програмска активност и тај пројекат није наведен и није предвиђен.

Што се тиче самог текста који је потписан, у њему се налази, значи у овој преамбули на почетку текста, да се полази од протокола о трговинско-економској, научној, културној и спортској сарадњи између Скупштине града Београда и града Москве од 10. маја 2000. године.

Ја морам да вам кажем да ја не знам за тај Протокол. Нисам га до сада видео, не знам да он постоји. Требало би да је тај Протокол потписао тадашњи градоначелник Војислав Михајловић. Било би добро – и можда бих то могао да формулишем и као одборничко питање – да ми пронађете негде у архиви тај Протокол, да ми ископирате да могу да видим шта тамо пише.

ПРЕДСЕДНИК:

Између Београда и Москве – стари протокол?

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Да, Протокол од 10. маја 2000. године који се наводи овде у Програму.

Дакле, ја знам да постоји потписани Протокол, споразум о сарадњи који је 12. децембра 2002. године потписала тадашња председница Радмила Хрустановић и тадашњи градоначелник Москве Јуриј Лушков. Ја сам до сада мислио да је то први такав споразум. Сада у овом тексту видимо да постоји и некакав Протокол из 2000. године за који не знамо, па вас ја молим, ако га ми овде немамо, да тражимо од руске стране неку копију тог текста, да можемо да видимо и шта у том Протоколу пише, јер се као полазни документ на основу кога се сада планира ова нова сарадња наводи управо тај Споразум, а не овај од 2002. године, за који, кажем, ја сам сматрао да је почетни, који је важио, ја мислим, до 2004, а овај који се сада потписује важи до 2017. и то је сарадња између градова која је свакако од користи и која је добра, али мислим да би било добро да дефинишемо тачно када је наша сарадња почела, на којим је актима она заснована и да о томе одборници Скупштине града имају потпуну информацију. Хвала.