Због чега у извештају Заштитника грађана града Београда за 2016. годину нема ни речи о случају „Савамала“?

Расправа поводом 30. тачке Дневног реда: ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА ЗА 2016. ГОДИНУ. 38. седница, 20. април 2017.

Ја сам пажљиво прочитао овај Извештај. Био сам њиме веома задовољан. Овај Извештај је врло детаљан, врло је искрен, опширан, из њега се заиста може на добар начин сазнати на шта се грађани притужују, који су то проблеми у Граду које грађани препознају. Ту имамо и препоруке, и информацију о активностима заштитника грађана, шта је по том питању све учињено, из којих се јасно види да је многим грађанима који су се јавили, заштитник грађана заиста изашао у сусрет, помогао, да су ти случајеви убрзани, решени. Дакле, све у свему, ово је један добар Извештај, за који би се могло гласати. Али, ја ипак не могу да гласам за овај Извештај, из разлога што у овом Извештају нема ни реч о највећем кршењу људских права у овом Граду, које се догодило управо у току прошле године. У овом Извештају нема ни речи о Савамали, о незаконитом рушењу објеката, уз маскиране људе са фантомкама, уз примену насиља, када грађанима, на њихов позив, чак ни полиција није хтела да помогне. Да ли је то случај у коме је заштитник права грађана у Београду требало да реагује? Да, јесте. Мислим да постоје врло кредибилна сведочења о томе да је иза те акције стајао сам врх извршне власти Града. Уосталом, и премијер ове земље је више пута потврдио да и он нема никакве сумње да су иза ових незаконитих радњи стајали органи града Београда. То што је касније Тужилаштво покренуло неки предистражни поступак, или шта већ, од чега нема још увек никаквих резултата и никаквог ефекта, то не значи да и заштитник грађана, по својој иницијативи, није требало да се ангажује и није требало да реагује и да провери шта се то тамо догодило и да ли су органи града Београда ту заказали. Као добар пример, могу да наведем и пример који је овде, налази се на страни 33. и на страни 65, када је заштитник грађана, по својој иницијативи, по ономе што је чуо из медија, реаговао, у случају када је на Видиковачкој пијаци продавац лубеница преминуо због, можда, непримереног третмана од стране Комуналне полиције. Као што стоји овде, тај поступак је започет. Он је прекинут онда када је предистражни поступак надлежно јавно тужилаштво преузело. Дакле, мислим да је бар толико требало да пише овде и о том чувеном случају и великој афери Савамала. Можда то вас не интересује и сматрате да то није битно, можда то сматра и Канцеларија градског заштитника грађана, али грађани то не сматрају. Видећете већ за пет дана, на годишњицу, 25. априла 2017. године, биће веома много забринутих грађана, који ће се окупити на лицу места.

ПРЕДСЕДНИК:

Можете ли да не рекламирате своје страначке активности?

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Они ће тада да вам кажу шта мисле о раду ове градске власти, између осталог и када је овај случај у питању. Уосталом, шта грађани мисле о раду ове градске власти, рекли су и на изборима, јер цела ова ваша владајућа коалиција, са све Карићем, Љајићем, СПС-ом, СНС-ом, ПУПС-ом, сви ви заједно сте добили 44%. Опозиција, таква каква је, добила је 56%. Дакле, ви, као већина, као скупина странака, овде легитимитет, пред грађанима Београда, више немате. (Групни дијалог, галама у сали).

ПРЕДСЕДНИК:

Вама сам, господине Алимпићу, искључио микрофон, а вас у сали молим за тишину. Господине Алимпићу, политикантство, дневна политика, јефтин маркетинг, страначке активности – изван ове сале. На дневном реду је Извештај заштитника грађана града Београда. Можете ли да се сконцентришете и говорите о дневном реду, о Извештају? Пустио сам Вас да причате чак и о оним стварима за које мислите да су требале да се нађу у Извештају, а нису. Али, када пређете границу доброг укуса и почнете да рекламирате своје страначке скупове, не могу да Вам дозволим да наставите да говорите. Пробајте, као искусан човек, да се сконцентришете на Извештај који сте добили од госпође Катарине Жежељ. Кренули сте добро, али сте скренули са пута. Када год скренете са пута, моје је да Вас вратим на прави пут. Немојте да тумачите резултате одржаних председничких избора. То Вам, као млађи, али искуснији човек кажем, јер неће бити добро по Вас да тумачите резултате избора. Стварно су катастрофални по опозицију. Молим Вас, пробајте о градским темама да говорите. Знам да, као човек који је дуго времена провео овде, можете о томе да причате на квалитетан начин, али, хајдемо да се држимо дневног реда. Укључујем Вам микрофон.

ЗОРАН АЛИМПИЋ:

Ја одмах овде, са говорнице, изражавам усмену жалбу заштитници грађана, јер се овде крше људска права грађана Београда, које ја представљам као одборник и моја права одборника по Пословнику. Господине председниче, тај ту прекидач, који ја знам врло добро када је, како и зашто уграђен, је уграђен због тога да, када Ви изрекнете некоме меру одузимања речи, онда можете да му искључите микрофон. Не можете Ви мени у сред говора да искључите микрофон, да би Ви одговорили и рекли своје опсервације, своја размишљања о мом говору, па онда као укључите, и кажете – „сада настави“. Каквог то смисла има? Какве то уопште има везе са Пословником? Тако се седница не води. Немате право да злоупотребљавате тај прекидач, у случају ако ми нисте одузели реч. Искључујете ми микрофон само зато што Вам се не свиђа то што ја говорим. То што ја говорим и не треба да Вам се свиђа, али је то тако. Нећу ово сада претварати у неку предугу расправу, јер је све јасно. Извештај о раду заштитника грађана је одлично написан. Заштитница грађана је у 99% случајева одлично радила свој посао. Моја примедба је велика, што те битне ствари за грађане Београда, за јавност Београда, овде уопште нису ни споменуте. Због тога нећу гласати за овај Извештај. Иначе бих гласао.